Toit

Tallinna Teeninduskooli külastus

Töötuba “Pulgakookide valmistamine“ (20.04.2023, 9.a klass, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

20.04.2023  9.a klassi  õpilased  külastasid  Tallinna  Teeninduskoolis  lahtiste  uste  päeval  toimunud  erialade  laata. Lapsed  tegelesid  töötoas pulgakookide  valmistamisega. Huvitav  oli  ka  ekskursioon  Teko  hoones.  Õpilased tutvustasid  erialasid  ja  sisseastumistingimusi.

Tallinna Teeninduskooli külastus

Töötuba “Minikulitšite kaunistamine“ (20.04.2023, 9.c klass, õpetaja Svetlana Todorovskaja)

20.04.2023  9.c klassi  õpilased  külastasid  Tallinna  Teeninduskoolis  lahtiste  uste  päeval  toimunud  erialade laata. Lapsed  tegelesid  töötoas minikulitšite  kaunistamisega. Pärast  töötoa  tegevust  tegid  majas  ekskursiooni  ning tutvustasid  erialasid  ja  sisseastumistingimusi.

Loovusõpetus (1.a klass, 21.02.2023, õpetaja Viktoria Kudelja)

Vastlakuklite  valmistamine  

Õpilased  tutvusid  vastlapäeva  traditsioonidega  ning  hakkasid  tegema  oma  vastlakukleid  moosi,  kohupiima  või vahukoorega.

Kodunduse tunnid (7.c klass, 21.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kihilise magustoidu „Taani talutüdruk“ valmistamine  

7.c klassi  tüdrukud  valmistasid  riivitud  rukkileiva  kuivikutest, kohupiimakreemist  vahukoorega  ja  pohlamoosist magustoidu  “Taani  talutüdruk”. Tüdrukud  valmistasid  seda  rooga  huviga  ja  maitsesid  seejärel  mõnuga.

Kodunduse tunnid (7.a ja 7.b klassid, 22.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kiluga võileibade valmistamine  

7.a  ja  7.b  klassi  tüdrukutega  vesteldi  Eesti  Vabariigi  rahvussümboolikast  ja  sellest, millised  toidud  peavad  olema Eesti  iseseisvuspäeval  Eesti pere  pühadelaual. Peale  seda  valmistasid  õpilased  oma  kiluvõileivad.

Kodunduse tunnid (5.a klass, 21.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Vastlakuklite valmistamine  

5.a klassi  tüdrukud  tutvusid  muistse  Eesti  püha - vastlapäeva  traditsioonidega  ning  asusid  seejärel  valmistama  oma vastlakukleid  vahukoorega. Väga  maitsev  tuli  välja!

Tervislikud  ja ebatervislikud toidud (7.a klass, 13.02.2023, medõde Jelena Lebedeva)

13.02.2023  pidas  kooli  tervishoiutöötaja  Elena  Lebedeva  7. a klassi  õpilastega  vestluse  tervislikest  ja  ebatervislikest toitudest. Lapsed  said  teada, et  toitumisest  ei  sõltu  mitte  ainult  nende  kaal, vaid  ka  peaaegu  kõigi  kehasüsteemide tervis.

Loovusõpetus (1.a klass, 14.02.2023, õpetaja Viktoria Kudelja)

Kirju koera koogi  valmistamine  

Õpilased  tõid  kaasa  vajalikud  koostisosad  ja  asusid  tegema  oma  lemmikkooki.

Õige toitumise põhimõtted (7.c klass, 10.02.2023, medõde Jelena Lebedeva)

10.02.2023  pidas  kooli  tervishoiutöötaja  Jelena  Lebedeva  7.c  klassi  õpilastega  vestluse  õigest  toitumisest. Lapsed said  infot  toidupüramiidi  kohta, mis  näitab, kui  palju  ja  mida  süüa, et  toit  oleks  toitev  ja  tervislik. Õpilastele räägiti  tervislikest  ja  ebatervislikest  toiduainetest, samuti  toitumisnormidega  arvestamise  vajadusest.

SchoolFood4Change projekt (arendus – muutustejuht Anton Karavajev)

Belgia külastamine (06.02 – 08.02.2023)

Meie  kooli  arendus – muutustejuht  Anton  Karavajev  koos  Tallinna  linna  ja  Viimsi  valla  esindajatega  külastas  Brüsseli  SchoolFood4Change  programmi  raames. Eesti  esindajad  nägid, mida  huvitavat  tehakse  jätkusuutlikuse nimel  Belgia  koolides  ning  kuidas  saaks  panustada  keskkonda  oma  kooliga. Nad  külastasid  ka  Bioloogia  Instituuti, kus  arendatakse  linnaaianduse  ainekava  lastele. SchoolFood4Change  viimasel  päeval  kohtusid  Leuveni omavalitsuse  inimestega  ja  abilinnapeaga, kes  tegelevad  jätkusuutlikkuse  edendamisega  oma  linnas. Külastasid   kohalikku  kooli, kes  äsja  alustasid  tasuta  puuviljade  jagamist  koolis. Lõpetuseks  kokkasid  endale  lõunasöögi kohalikust  toorainest  ning  suundusid  farmi, mis  neile  need  juurviljad  kasvatasid. Oli  tore  reis  ja  rõõm  oli  näha, et on  ka  teisi riike, kes liiguvad jätkusuutlikkuse  suunal.

Pannkookide küpsetamine

Kodunduse tunnid (8.b klass, 03.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

8.b  klassi  poisid  õppisid  kodunduse  tundides  klassikalise  retsepti  järgi  pannkooke  

küpsetama.

Šokolaadikeeksid

Kodunduse tunnid (8.b klass, 03.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

8.b  klassi  poisid  tutvusid  kodunduse  tundides  šokolaadikeekside  küpsetamise  

tehnoloogiaga.

Töötuba "Toidu säästlik ja jätkusuutlik tarbimine" (7. – 9.klassid, 30.01.2023)

Koolitus  põhines  jätkusuutlikkuse  baaspõhimõtete  selgitamisel - mis  on  hetkel  murekohad  ja kuidas  õpilased  saavad  läbi  enda  tegevuse  neid  ja enda  lähikonda  mõjutada. Koolituse  käigus  tutvustati  noortele  jätkusuutlikkuse mõistet, teemaga  seotud  suurimaid  murekohti, innovatiivseid võimalusi,  kuidas  säästlikumalt  elada, toituda  jne. Töötoa  läbiviija  oli  Peeter  Pihel, Fotografiska  Tallinna  restorani  peakokk  ning  pikki  aastaid Eesti  toidu  ja jätkusuutlikkuse  idee  eestkõneleja. Samuti  pakkus  ta  noortele  oma  restoranis  toidujääkidest  valmistatud  soolaseid ja  magusaid suupisteid.

Eesti  köögi  roog

Kodunduse tunnid (4.с klass, 01.02.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

4.с  klassi  tüdrukud  õppisid  valmistama  kohupiima - rukkileivaga  magustoitu.

Tatrapudru keetmine

Kodunduse tunnid (5.a klass, 31.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

5.a  klassi  poisid  said  teada, kuidas  tatraputru  maitsvalt  valmistada.

Pannkookide küpsetamine

Kodunduse tunnid (8.k klass, 30.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

8.k  klassi  poisid  tutvusid  pannkookide  valmistamise  tehnoloogiaga.

Olivieri salat

Kodunduse tunnid (8.b klass, 27.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Poisid  õppisid  valmistama  Olivieri  salatit  ja  serveerima  kuulsat  rooga.

Vahukoorega puuviljasalati valmistamine

Kodunduse tunnid (4.b klass, 26.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Tüdrukud  õppisid  mikseri  abil  maitsvat  magustoitu  valmistama.

Piima – banaanikokteilide valmistamine

Kodunduse tunnid (4.c klass, 25.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Tüdrukud  õppisid  valmistama  piima-banaani  kokteili. Samuti  õpiti  kasutama  köögitehnikat  (blender,  mikser).

Pudru  keetmine

Kodunduse tunnid (5.a klass, 24.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  omandasid  poisid  teadmisi, kuidas  maitsvalt  ja  tervislikult  putru  keeta. Laste lemmikpuder  on  kaerahelbepuder.

Võileibade valmistamine

Kodunduse tunnid (4.a klass, 23.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Tüdrukud  õppisid  kodunduse  tundides  valmistama  erinevaid  võileibu  juustu, singi  ja  köögiviljadega.

Burgerite valmistamine

Kodunduse tunnid (8.k klass, 23.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Poisid  õppisid, kuidas  valmistada  maitsvat  burgerit  ja  mida  selleks  vaja  on.

Pitsa  valmistamine

Kodunduse tunnid (8.b klass, 20.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  õppisid  poisid  kodumaistest  toiduainetest  pitsat  valmistama.

Võileibade valmistamine

Kodunduse tunnid (4.b klass, 19.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  õppisid  tüdrukud  valmistama  võileibu  vorsti,  juustu  ja  köögiviljadega.

SchoolFood4Change projekt (arendus – muutustejuht Anton Karavajev) 

Stockholmi  Keskkonnainstituudi  Tallinna  Keskus  (SEI Tallinn), Tallinna  linn  ja  Viimsi  vald  on  koos  partneritega 12 Euroopa  riigist  ühendanud  jõud, et  muuta  Euroopa  koolides  pakutav  koolitoit  jätkusuutlikumaks. Projekti tulemusena  on  koolitoit  ühtaegu  maitsev  ja  tervislik, aga  ka  keskkonda  säästev. Projekt  võtab  fookusesse  toidusüsteemi  tervikuna, hõlmates  jätkusuutlikkuse  kriteeriumite  loomist  toitlustushangete korraldamiseks, tervisliku ja keskkonda  säästva  toitumise ja toiduvalmistamise  edendamist, aga  ka «kogu kooli toidukultuuri»  raamistiku  väljatöötamist. Selleks  tuuakse  kokku  kõik  koolitoiduga  seotud  asjaosalised: õpilastest, vanematest  ja  õpetajatest, talunikest, toitlustajatest  ja  kokkadest  kuni  säästva  toiduhanke  ekspertide, toitumisspetsialistide  ja  kohalike  ettevõteteni. Koos  meie  kooliga  osalevad  projektis  järgmised  koolid: Tallinna  Inglise  Kolledž, Tallinna  Südalinna  Kool, Ristiku Põhikool, Tallinna  Rahumäe  Põhikool.

Kuumad  võileivad

Kodunduse tunnid (4.с klass, 18.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  õppisid  tüdrukud  valmistama  kuumi  võileibu  juustu  ja  köögiviljadega.

Pitsa  valmistamine

Kodunduse tunnid (7.a klass, 18.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  õppisid  poisid  kohalikest  Eesti  toiduainetest  pitsat  valmistama. Pitsa  sai  väga  maitsev!

Piparkookide  valmistamine

Kodunduse tunnid (6.k ja 8.k klassid, 09.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  küpsetasid  poisid  erineva  kujuga  piparkooke  ja  kaunistasid  neid  värviliste  mustritega.

Kodunduse tunnid (5.a klass, 10.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse tundides õppisid poisid valmistama  kuumi  võileibu  juustu  ja  köögiviljadega.

Pudru  keetmine

Kodunduse tunnid (4.a ja 4.b klassid, 12.01.2023, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Kodunduse  tundides  omandasid  tüdrukud  teadmisi, kuidas  maitsvalt  ja  tervislikult  putru  keeta. Õpilaste lemmikpuder  on  kaerahelbepuder.

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (9.b klass, 16.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (7.c klass, 16.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (8.b klass, 16.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (9.c klass, 15.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (8.k klass, 15.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (8.a klass, 14.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (5.b klass, 14.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (6.a klass, 13.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

6.a klassi  tüdrukud  küpsetasid  ja  kaunistasid  jõulupiparkooke. Neile  meeldis  see  tegevus  väga.

Jõuludeks valmistumine

Kodunduse tunnid (9.a klass, 13.12.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Jõulupiparkookide valmistamine

Tallinna  Mahtra  Põhikooli  jõulupiparkoogi  töötoa  uksed  on  avatud! Rõõmsad  päkapikud  9.a klassist pidasid esimese tunni  jõulupiparkookide  küpsetamisest. Selliseid tunde  ootavad  ka  teised  kooli  õpilased!

Oktoober on pudrukuu

Pudruprogramm 2022

Kodunduse tunnid (5. klassid, oktoober 2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Pudruprogrammi  eesmärk  on  tõsta  Eesti  laste  teadlikkust  tervislikust  teraviljatoidust,  tutvustada  õigeid  toitumisvalikuid  ja  propageerida  hommikupudru  söömist. Meie  õpilased  osalevad  ka  pudrukuu programmis  juba mitu aastat. Traditsiooni  kohaselt  õppisid  viiendate  klasside tüdrukud  kodunduse  tundides  putru  keetma. Et  puder  oleks  veelgi  maitsvam  ja  tervislikum, lisasid  õpilased  puuvilju, marju, pähkleid, veidi  mett või  moosi.  

Prügi  ja  jäätmed

Rahvusvaheline  toidukao  ja  toidujäätmete  alase  teadlikkuse  päev (29.09.2021,  1. – 9.klassid)

Koolis  toimusid  klassijuhatajatunnid, kus  õpilastele  räägiti, mida  saavad  nad  teha, et austada  toitu  jäägitult  ja  anda  oma  panus  toidujäätmete  tekke  vähendamisse.  Õpilased  rääkisid  toidu  raiskamisest, toidujäätmetest  kodus  ja  koolis, tegid  ettepaneku, kuidas  seda  probleemi  lahendada.  Lapsed  kujundasid  stendi,  tegid  plakateid, fotosid, mille teemaks oli   “Toidujäätmed  kaupluses,  kodus  ja koolisööklas”.

Kodunduse tunnid (9.b klass, 16.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Etikett. Peolaua  kujundamine

Kodunduse tunnid (9.k klass, 20.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Etikett. Peolaua  kujundamine

Õpilased  koostasid  lähtuvalt  ürituse  sisust  menüü  ning  kujundasid ja katsid laua.

Kodunduse tunnid (8.b klass, 21.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Burgerid eestimaistest toiduainetest

September on Eesti toidu kuu

Kodunduse tunnid (8.b klass, 14.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Küpsetatud kartulid kotlettidega

September on Eesti toidu kuu

Kodunduse tunnid (9.a klass, 16.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Õunašarloti valmistamine

Globaalne  kodakondsus

Kodunduse tunnid (9.b klass, 16.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Pitsa ja ämblikuga täidetud munad

 Õpilased  said  teada  halloweeni  traditsioonidest  ja hakkasid  tegema maitsvaid  roogasid. Ämblikud  olid  tehtud mustadest  oliividest. See  oli  väga  lihtne  roog, mis  sobib  ideaalselt  halloweeniks

Kodunduse tunnid (5.b klass, 21.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Piima – banaanikokteilid vahvlitega

September on Eesti toidu kuu

Kodunduse tunnid (7.b klass, 26.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Pitsa eestimaistest toiduainetest

Kodunduse tunnid (7.c klass, 16.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Pitsa valmistamine

September on Eesti toidu kuu

Kodunduse tunnid (6.a, 12.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Segasalatid eestimaistest toiduainetest

Kodunduse tunnid (6.b, 26.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Sõrnikute ja piima – banaanikokteilide valmistamine

Kodunduse tunnid (5.k, 16.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Sõrnikute ja piima – banaanikokteilide valmistamine

Kodunduse tunnid (7.c. klass, 22.09.2022, õpetaja Svetlana Tsabijeva)

Ninasarvikud martsipanist

7.c klassi  tüdrukud  voolisid  martsipanist oma eskiiside  järgi  kauneid ninasarvikute  kujukesi. Õpilaste  tooted  said väga armsateks  ja magusateks!